Oman. Jebel Shams

 

 Jebel Shams ligt in de westelijke uitlopers van het Al Hajargebergte, op ongeveer 150 kilometer van Nizwa. Het gebergte heeft een lengte van 600 kilometer en bestaat uit twee delen: Jebel Akhdar en het hoger gelegen Jebel Shams. In het Arabisch betekent deze laatste naam Berg van de Zon. In deze verrassende regio liggen diverse spectaculaire kloven, waaronder Wadi Nakhr die ook ook wel de ‘Grand Canyon van Oman’ wordt genoemd. Gelegen op 3075 meter is dit het hoogste punt van het sultanaat en een van de mooiste plekken om te bezoeken.

Op weg van Nizwa naar Jebel Shams volgen we een tijdje de loop van een rivier, al zit er momenteel niet veel water in. Het is een mooie rit, onderweg is veel te zien. Langs de oevers liggen enkele mooie dorpen en er vindt kleinschalige landbouw plaats op de vruchtbare grond langs de rivier. In het smalle strookje water is veel bedrijvigheid, kinderen spelen erin en volwassenen wassen hun auto. De rivierbedding is breed, dus je kunt je voorstellen dat de rivier een stuk breder kan zijn zodra deze zich vult met regenwater uit de bergen.

Het laatste deel van de reis van Nizwa naar Jebel Shams leggen we af over een onverharde weg met veel bochten, maar niet al te steil. Prima te doen met onze 4WD auto. De route naar SAMA Resort & Spa staat  goed aangegeven. Deze eco lodge ligt op een hoogte van 2100 meter, in een rauwe en spectaculaire natuurlijke omgeving. Vanwege de hoogte is het hier een stuk koeler dan in de rest van het land. Het resort doet bij het oprijden van de parkeerplaats in eerste instantie een beetje sober aan. Op deze hoogte is weinig begroeiing, dus je ziet vooral stenen. De bungalows en villa’s zijn uit lokale materialen gebouwd, dus dat betekent nog meer stenen. In de gebouwen is ook veel gerecycled materiaal verwerkt. Het kost even voordat je de charme ervan ziet, maar dan besef je dat de lodge inderdaad heel ecologisch in elkaar zit en dat er mooi gebruik is gemaakt van de materialen die in deze streek voorhanden zijn.

In het restaurant staat voor bezoekers warme thee klaar, plus een schaal met heerlijke dadels. Deze combinatie wordt in Oman veel gebruikt om bezoekers te verwelkomen. Ook prettig is dat er een soort warmtezuilen naast de tafels staan, zoals wij die in Nederland vooral kennen als terrasverwarming. Er komt een plensbui over, dus wij warmen hier even lekker op met een kop thee totdat we onze bungalow kunnen betrekken.

Het interieur van de bungalows is hartstikke leuk. Comfortabel ook, met verwarming, een koelkast en meer dan genoeg ruimte. Er zijn ook villa’s en tenten. Mocht je interesse hebben in een tent, houd er dan rekening mee dat het hier ’s nachts echt koud is en het bovendien in dit gebergte ook flink kan regenen (zoals wij diezelfde nacht ervaren). Ik raad het af. Overnachten in een tent is een veel betere ervaring in de woestijn van Oman. Kies in Jebel Shams maar voor comfort.

Vanaf ons hotel is het een klein stukje rijden naar de rand van de kloof. We rijden er heen voor een schitterende zonsondergang. Ik had er foto’s van gezien, maar als je zelf aan de rand van de kloof staat en een uitzicht van 360 graden hebt, maakt het gebergte een onuitwisbare indruk. We ontmoeten er een gids die ons de volgende ochtend begeleidt tijdens een wandeling van ongeveer drie uur, een traject dat W6 wordt genoemd. Goed gemarkeerd en niet al te zwaar, dus ook zonder gids goed te doen.

Bijna ging de wandeling niet door, want de hele nacht regende het pijpenstelen. Flink koud is het ook in dit hooggelegen gebied, we zijn blij met de verwarming in ons chalet. Gelukkig trekt tijdens het ontbijt het wolkendek open en maken we alsnog onze wandeling naar een ruïne en een mooi uitzichtpunt bij een waterval. Onderweg komen we vriendelijke geiten tegen, zoals je die ook in de rest van het land veel ziet. We voeren ze wat dadels die onze gids Hamid heeft meegenomen.

Ik vond Jebel Shams fantastisch en was er liever nog een extra nacht gebleven om meer van het gebied te zien. Om een extra wandeling te maken of wellicht een stuk te klimmen, abseilen of allebei. Beide sportieve activiteiten kun je in het resort boeken, uiteraard onder begeleiding van gekwalificeerde gidsen. Ook zijn er in de omgeving schilderachtige dorpjes die tegen de berg zijn gebouwd en een bezoek waard zijn.

Categorieën:Midden-Oosten, Oman

Plaats een reactie