Oman. Soek

Op de kleurrijke soeks in Oman kijk je je ogen uit. In talloze kleine winkeltjes is van alles te koop. Over het algemeen zijn de soeks ingedeeld naar product en vind je dus alle winkeltjes handig gegroepeerd. Voedingsmiddelen hebben meestal een aparte hal of gebouw, waar een splitsing is in groente en fruit, vlees, vis en zoetigheden zoals taarten en desserts.

De grote soek in Muscat heeft diverse ingangen, waaronder een aan de Corniche. Als je door die ingang stapt, bevind je je meteen in het gedeelte met de traditionele huishoudelijke artikelen, sieraden, kleding en souvenirs. Ook veel verkocht zijn het nationale exportproduct wierook, rozenblaadjes die een lekkere geur in je huis verspreiden, zeepjes gemaakt van de melk van dromedarissen, gedroogd fruit, pistachenoten en vele geurige kruiden.

Denk niet dat de soeks er voor de toeristen zijn, want zoveel toeristen zijn er niet in Oman. De lokale bevolking doet er ook gewoon alle inkopen. Omdat er in de haven van Muscat soms cruiseschepen aanmeren, kom je op de Matrah soek wel wat meer toeristen tegen. Maar verder landinwaarts loop je echt tussen de lokale bevolking.

De vriendelijke winkelier hierboven heb ik gefotografeerd in de soek van Nizwa, wat mij betreft de meest indrukwekkende soek van Oman. Vooral ook vanwege het authentieke karakter en de aanwezigheid van dieren op vaste dagen van de week. Als je goed kijkt, zie je een KLM-huisje staan op het plankje boven zijn hoofd. We waren dus niet de eerste Nederlanders die zijn winkeltje bezochten.

Het leukst vind ik de delen van de soeks waar etenswaren worden verkocht. De handelaren willen je graag van alles laten proeven, gewoon zonder dat je het vraagt of van plan bent iets te kopen. Zo kun je allerlei fruitsoorten proeven, (pistache)noten, talloze soorten dadels, taart, koffie… Een mooie uiting van de gastvrijheid van het land.

Poseren voor de foto doen de mensen ook graag. De foto van dit jongetje op de soek van Nizwa is niet 100% scherp, maar ik wil hem toch graag laten zien. In de schalen voor hem staat namelijk de nationale lekkernij halwa, een kleverige zoete substantie gemaakt van bruine suiker, eieren, honing en kruiden. Halwa kan worden bereid met veel verschillende ingrediënten, zoals noten, rozenwater of zelfs chocolade. Omani’s eten het graag als tussendoortje bij de koffie. In Oman wordt sterke koffie gedronken die op smaak is gebracht met kardemom, de naam van deze koffie is kahwa.

In Nizwa bevindt zich een deel van de groente- en fruitsoek buiten, op pleintjes rondom de hallen met andere producten.

Categorieën:Midden-Oosten, Oman

Plaats een reactie