Oman. Sultan Qaboos Grand Mosque

 

De prachtige Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat is een must om te bezoeken. Dat is mogelijk op maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 11.00 uur. Je moet gepast gekleed gaan. Dat betekent geen blote schouders, armen en benen. Vrouwen dienen ook het hoofd te bedekken en geen nauwsluitende kleding of kleding van (in enige mate) doorschijnend materiaal te dragen. Als je kleding niet aan de voorschriften voldoet, word je daar bij de ingang op vriendelijke wijze op gewezen. Indien nodig zijn er abaya’s te huur, de lange gewaden die veel lokale vrouwen in het dagelijks leven over hun kleding dragen wanneer zij zich buitenshuis begeven.

De moskee werd in 2001 ingehuldigd door de sultan en is de grootste in het land (ca. 40.000 vierkante meter). Elegant uitgehouwen bogen leiden naar een binnenplaats die toegang geeft tot een grote gebedsruimte die is gedecoreerd in wit, blauw en goud. De gebouwen worden omringd door mooie bloemperken en prachtige witmarmeren bestrating. De centrale gebedsruimte biedt plaats aan ongeveer 6.500 man. Letterlijk, want voor vrouwen is een aparte ruimte met een maximale capaciteit van 750 personen.

In de moskee zijn vrijwilligers aanwezig die informatie geven. Bijvoorbeeld over het enorme Perzische tapijt met een oppervlakte van 4.263 vierkante meter (ruim 70 meter lang en 60 breed). Dit indrukwekkende tapijt bestaat één geheel, waaraan vier jaar lang is gewerkt door 600 vrouwelijke wevers. Het is het op één na grootste hanggeknoopte tapijt ter wereld, het grootste ligt in de Sheikh Zayed moskee van Abu Dhabi. Een belangrijk verschil is dat het tapijt in Muscat uit één geheel bestaat en dat in Abu Dhabi is samengesteld uit diverse aan elkaar geknoopte delen.

De schitterende kroonluchter van Swarovski kristal die in de centrale gebedsruimte hangt is 14 meter hoog.

Wij ontmoeten hier een vrijwilliger die aantal jaar in Nederland heeft gewoond en onze taal nog vloeiend spreekt. Ook elders op het complex komen we een dame tegen die Nederlands spreekt omdat zij getrouwd is met een Nederlander die bij Shell werkt. En vlotte dame die haar appartement nabij de luchthaven van Muscat verhuurt via airbnb. Oman is in dat opzicht moderner dan je zou verwachten.

 

 

Categorieën:Midden-Oosten, Oman

Plaats een reactie