Alaska. Gletsjers

In het Kenai Fjords National Park in het zuiden van Alaska ontspringen bijna veertig gletsjers uit het immense Harding Icefield. Een aantal van deze fenomenale gletsjers kun je zowel over land als tijdens een boottocht bekijken. Uitvalsbasis voor een bezoek aan deze enorme ijsmassa’s is het karakteristieke havenstadje Seward op het Kenai schiereiland, op ongeveer 200 kilometer afstand van Anchorage.

Seward is een gezellig plaatsje met leuke houten huisjes en een haven vol vissersboten. Aan het einde van de dag is er veel bedrijvigheid in de haven. Dan komen de vissers namelijk terug met de vangst van de dag, die ter plekke op een van de houten pieren wordt schoongemaakt. Heel leuk om naar te kijken. Het gaat snel en behendig. Mooi om te zien is dat al het visafval weer wordt teruggegeven aan de zee. In het midden van de foto hieronder zie je een donkere houten balk. Daaronder is de vloer van de pier open en daar wordt al het visafval in gegooid.

De eerste gletsjer die wij hier bezoeken is de Exit Glacier, die op korte rij-afstand van Seward ligt. Het is de enige gletsjer in het nationale park die via de weg bereikbaar is. Je ziet hem al van grote afstand liggen. Van de parkeerplaats is het ongeveer een uur lopen naar een mooi uitzichtpunt aan de zijkant van de gletsjer. Je kunt hier overigens ook langere wandelingen maken, zoals de ongeveer 13 kilometer lange route over de Harding Ice Field Trail.

Als je op weg naar boven of beneden een andere afslag neemt, kom je bij de onstuimige rivier van smeltwater en kun je de gletsjer van onderaf mooi bekijken.

Als je in Seward bent, moet je zeker een boottocht maken. Vanaf een schip heb je namelijk het beste uitzicht op de gletsjers van Kenai Fjords National Park. Deze cruises worden uitgevoerd van mei tot en met september. Wij maken een tocht van zo’n zes uur, langs de schitterende kustlijn met spectaculaire inhammen.

Vlak nadat we de haven verlaten, zien we al twee zeearenden en de eerste orka’s. De foto van de zeearenden heb ik van een medereiziger gekregen trouwens, die een grotere telelens had. Zo scherp kon mijn eigen camera deze trotse vogels namelijk niet vangen.

Op de rotsachtige eilanden langs de kust liggen zeeleeuwen te zonnebaden en zien we zeevogels zoals de papegaaiduiker.

Halverwege de tocht vaart het schip een inham in die eindigt in de gigantische Aialik gletsjer. Daar worden de motoren stilgezet en genieten we van een uitgebreide buffetlunch, met uitzicht op de gletsjer en ronddrijvende ijsschotsen met luierende zeeleeuwen. Voor de cocktail met gletsjerijs die na de lunch wordt geserveerd, staan de passagiers graag in de rij.

Waar je ook een goede telelens of een verrekijker voor nodig hebt zijn de zeeotters, die lekker op hun rug liggen te dobberen in het kalme water en ons geïnteresseerd gadeslaan.

Categorieën:Alaska, Verenigde Staten

Plaats een reactie